dinsdag 18 september 2018

HET GLAZEN PLAFOND AAN SCHERVEN.......

DA'91: MINIMAAL 30% VROUWEN IN DE LEIDING ...LUKT HET ONS HET ‘GLAZEN PLAFOND’ AAN DIGGELEN TE SLAAN?
Naar aanleiding van onze verkiezing van een nieuwe jongerenvoorzitter het afgelopen weekeinde werd er een opmerking gemaakt dat er weer een vrouw gekozen werd in een leidinggevende functie in DA'91. De opmerking had een grappig karakter, maar toch ook een beetje bedenkelijke ondertoon. Ik registreerde dat.Voor mij is het altijd bijzonder wanneer vrouwen barrieres doorbreken en door hard werken steeds dichter bij de realisatie van hun droom komen. En dat is niet zomaar. Ik ben overtuigd van het belang van meer actieve vrouwen in de beleidsvormende en beleidsbeslissende instituten. Bij mijn aantreden als voorzitter in DA'91, nu haast drie jaar geleden, heb ik mijn inzet voor meer vrouwen in onze partij niet alleen voortgezet, maar ook verhevigd. Het is essentieel voor Suriname dat personen met kennis van zaken voortaan belast worden met het besturen van ons land. En van die mensen moet minimaal 30%, liefst 50%,vrouw zijn. En dat kan!
Het is onontkenbaar en er is ook een groeiende erkenning van de nog steeds onvoldoende inzet van de capaciteit en talenten van vrouwen en vrouwlijk leiderschap. De afgelopen twintig jaar is wereldwijd de representatie door vrouwen in nationale volksvertegenwoordigingen op DNA nivo gestegen van 11.8% in 1998 naar 17.8% in 2008 en 23.5% in 2018. Echter is nog steeds wereldwijd de representatie onder de 30% een benchmark die wereldwijd geldt als cruciaal voor het bereiken van de 'critical mass" - een significante minderheid van alle wetgevers met zichtbare impact, anders dan een groepje van enkele individuen - om het maar niet te hebben over het feit dat wij nog lang niet een representatie door vrouwen halen die in lijn is met het procentueel aandeel van vrouwen in de wereldbevolking, nl. 50%.
De volledige en gelijke participatie van vrouwen in het publieke en politieke leven is essentieel wanneer wij een sterke, levendige democratie willen bouwen en in stand houden. Vrouwen participatie en betrokkenheid is cruciaal- en het is belangrijk tegelijkertijd te erkennen dat vrouwen geen homogene groep zijn.
Onze vrouwen hebben afhankelijk als ze jong of oud, meer geschoold of minder geschoold, wonen in stad of distrikt of binnenland, verschillende levenservaring welke leiden tot verschillen in prioriteiten en behoeften.
Meer dan dat is het ook in Suriname duidelijk dat niet elke vrouw die het politiek podium betreedt of gekozen wordt in DNA vrouwen issues en rechten op de voorpagina van haar eigen agenda plaatst. Het is duidelijk dat de representatie door vrouwen niet de enige factor is, maar het is een kritieke factor voor de ontwikkeling van een inclusieve, responsieve en transparante democratie. Het is niets minder dat DA'91 wenst. 

Wij kunnen niet anders dan trots zijn wanneer blijkt dat in onze partij heel veel vrouwen top- en/of leidinggevende functies bekleden. De laatste additie is onze nieuw gekozen jongeren voorzitter Grushenka Rozen. En er volgen meer. Ook op dit vlak maken wij, DA'91 , het verschil! En wie weet lukt het ons om dat ‘ GLAZEN PLAFOND’ niet alleen een stevige barst te geven, maar om het aan scherven te slaan.... en u weet ...scherven die brengen geluk😉

Geen opmerkingen:

Een reactie posten