dinsdag 25 juni 2019

Vrouwelijke politieke leiders en duurzame ontwikkelingsdoelen

Vandaag begint in Japan de Women Leaders Conference. Een belangrijk onderdeel van de discussie is hoe wij middels de Duurzame Ontwikkelingsdoelen onze wereld, in ons geval, Suriname kunnen verbeteren. En welke rol hebben vrouwelijke politieke leiders hierin. Denk hierbij aan de aanpak van het armoede vraagstuk, ongelijkheid, klimaats verandering en millieu vernietiging. Maar ook aan voorspoed, vrede en gerechtigheid.
En wat zijn hierbij onze grootste kansen en uitdagingen.
Wij moeten ervoor zorgdragen dat vrouwen in politiek garant staan voor goed bestuur. Het is een feit dat vrouwen, ook in Suriname, nog steeds niet gelijkelijk vertegenwoordigd zijn in politiek leiderschap. In de wereld is minder dan 10% van de Staatshoofden vrouw en slechts 24% van de parlementariers zijn vrouw.
Ook Suriname heeft nog nooit een vrouw als Staatshoofd gehad. Er is slechts een keer, in onze lange geschiedenis van verkiezingen, een vrouw kandidaat gesteld voor deze funktie en dat was in 2005 toen DA'91 Monique Essed-Fernandes naar voren schoof tijdens de verkiezings campagne.

Oor voor iedereen
Goed beleid moet de inzichten van de totale gemeenschap in zich dragen en daarvoor is het nodig dat net zoveel vrouwen als mannen daar vorm en uitvoering aan geven.
Van gezondheidszorg tot sociale zorg, van financien tot aan het milieu, vrouwen hun stem moet gehoord worden en onderdeel zijn van beleidsformulering.
Een belangrijk vraagstuk op de agenda is hoe wij omgaan met afval en recycling. De uitputting van onze natuurlijke hulpbronnen is sterk gerelateerd aan afval, maar ook lucht en watervervuiling. Denk maar aan de kwikdampen in Paramaribo en kwik in het water in ons binnenland. Maar ook de rook van vuilbranden op Ornamibo. En dan is er nog de realistische dreiging van klimaatsverandering.
Ik ben voorstander van een 'recycling' gemeenschap, omdat dat zal bijdragen aan een duurzame samenleving en groei.

Het karakter van een goede regering
Een regering moet de ambities, behoeften en inzichten van haar totale samenleving vertegenwoordigen en uitdragen. De regering waaraan ik wil helpen vorm geven moet de rechten en belangen van alle gemeenschappen in onze samenleving ( denk maar aan de Inheemsen en Tribale gemeenschappen, maar ook LGBT en ook aan de dierenliefhebbers en alle anderen) behartigen en beschermen.
Dat zullen wij doen door ten eerste inclusiviteit ( iedereen betrekken) en ten tweede ook mensen met andere inzichten erbij te houden. Diversiteit en inclusiviteit immers zijn aan de basis van innovatie. En het laatste is waar ik 100% voor ga omdat wij alleen dan, als gemeenschap groei en succes zullen ervaren. De kandidaten die wij zullen stellen voor onze DNA krijgen als taak dat zij elk beleidsvoorstel moeten beoordelen op haar inclusiviteit en bevordering van gerechtigheid/ rechtvaardigheid.

Politiek Anders....omdat het Moet!
Een belangrijke stap is daadwerkelijk meer vrouwen in politiek leiderschap en aan de beleidsvormende en beleidsbeslissende tafel te krijgen. Bij ons zijn wij daar al heel goed op weg mee! Ook uw participatie is dringend gewenst en natuurlijk uw actieve ondersteuning!
De verandering zit in ons! #WPLSummit2019

Angelic del Castilho

Geen opmerkingen:

Een reactie posten