donderdag 9 september 2021

Terugvordering van gestolen goed middels schikking?

 TERUGVORDERING VAN GESTOLEN GOED

In de derde anti-corruptie lezing als onderdeel van onze serie STOF TOT NADENKEN, was ons thema de terugvordering van het gestolen goed. De toenmalig PG was de hoofdinleider.
De conclusies en aanbeveling van deze discussie avond zijn allemaal terug te lezen in onze publicatie: Stof tot Nadenken/ Anti-Corruptie Discussie ( heb je die nog niet en heb je belangstelling, laat het weten).
Wereldwijd is men bezig met dit vraagpunt. Dat bleek tijdens mijn bijwoning van een sessie van de UNCAC coalitie vandaag met dit als thema. De klacht dat deze zaken niet gauw genoeg voorgaan, onvoldoende rechters etc zijn niet alleen in Suriname een probleem. Nigeria is al druk doende met terugvordering van middelen.
Frankrijk is al heel ver met wetgeving om het zo goed mogelijk te doen. Centraal in de ervaring van Nigeria en in de wetgeving van Frankrijk zijn:
1. Transparancy
2. Inclusiviteit
3. Verantwoording
Hoe dat allemaal in elkaar grijpt is teveel om hier te schrijven, maar het spreekt voor zich.
Schikking?
Er is een idee om een deel van de terugvordering van gestolen goed buiten proces te doen oftewel middels schikking. Dit is niet probleemloos. Het idee van straffeloosheid dat postvat, de kans op herhaling en bovenal het feit dat de terugvordering dan vaak veel minder is dan datgene dat daadwerkelijk werd ontvreemd, zitten niet lekker bij corruptie bestrijdende instanties en regeringen, blijkens een uitspraak van Nigeria. Veel Surinamers zullen zich zeker terugvinden in deze bezwaren van Nigeria.
Publieks vertrouwen
Heel belangrijk bij dit alles is het publieks vertrouwen, waar de wet Openbaarheid van Bestuur een cruciale rol inspeelt.
Suriname is voornemens toe te treden tot de UNCAC . Een goed wettelijk kader nu al in 'place' brengen zou bijdragen aan het vertrouwen in het serieus karakter van deze toetreding.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten