donderdag 7 november 2019

Women Building Peace en Security: DAG 15

Investeren in onze toekomst
Het is van ontzettend groot belang voor een sterk Suriname in de toekomst dat onze kinderen vandaag alle ruimte en mogelijkheid krijgen zich te ontwikkelen. En dat moet gelden voor elk kind, arm of rijk en ongeacht waar die vandaan komt en vooral ook voor onze kinderen die speciale behoeften hebben ( Special needs children). Met dit als grondgedachte werkt de Centro por la Familia in Salt Lake City, Utah. De financien die hoofdzakelijk beschikbaar gesteld worden door de Federale Overheid worden rechtstreeks besteed aan kinderen die behoren tot gezinnen die aan de armoedegrens of daaronder zitten. Hiertoe behoren veel kinderen met speciale behoeften. En natuurlijk ook kinderen met bijzondere talenten.
Behalve direkte bijstand aan deze families te verlenen, worden de gezinnen ook in kontakt gebracht met alle andere instanties die de specifieke ondersteuning moeten verlenen.
Jaarlijks wordt er via het Centrum voor de Familie ongeveer USD 3000 per kind besteed en in totaal bestrijkt dit programma 70.000 kinderen.

Participatie van de ouders
Hoewel geen cent naar de ouders gaat, is de participatie van de ouders onmisbaar, het is cruciaal. Ouders moeten betrokken zijn bij de ontwikkeling van de kinderen. Dit is niet alleen van belang voor het kind, maar ook voor de ouders. Vaak lopen ouders met het gevoel dat zij niet voldoende kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van hun kinderen. Door hun participatie ontdekken ook deze ouders dat zij een onmisbare bijdrage leveren en tot veel meer in staat zijn dan zij zichzelf in staat achten. En belangrijk is te beseffen dat het ontwikkelingsnivo van de ouders er absoluut niet toe doet. Bovendien, teneinde ook de ouders maximaal in staat te stellen om hun kinderen te ondersteunen, wordt er voldoende tijd gestoken om de ouders te laten begrijpen hoe en waarom het program wordt uitgevoerd. Sterker nog, de ouders bepalen mee hoe het curriculum voor hun kinderen eruit ziet. En in deze gaat het om kinderen van tussen de 0 en 5 jaar.

Gemeenschapsontwikkeling met inzet van de gemeenschap
Versterking van ouders en kinderen moet onderdeel vormen van versterking van de gemeenschap. De totale gemeenschap moet zich deelgenoot voelen van dit proces. Daarom worden alle personen die in dienst genomen worden door het Centrum uit de gemeenschap zelf gerekruteerd. Excuses als zouden de mensen uit die buurt niet over de nodige vaardigheden beschikken om het werk te doen houden geen stand en worden uit de wereld geholpen door de mensen te trainen en uit te rusten met de nodige skills. Een belangrijke rol in deze is weggelegd voor de maatschappelijk werkers die minimaal 4 maal per jaar de gezinnen bezoeken, maar ook de leerkrachten doen dit.

Wij hebben de kracht
Wanneer je dit alles op een rij zet, kom je tot de conclusie dat er ontzettend veel kracht schuilt in ouders, ook bij die ouders die het moeilijk hebben economisch en sociaal, om het talent in hun kinderen tot volle wasdom te doen komen, ook bij die kinderen met speciale behoeften. Het enige wat nodig is, is de ouders te stimuleren deze kracht te ontwikkelen. Met gerichte, gestructureerde programma's, motivatie, inzet en geloof in elkaar, kunnen wij samen de bakens verzetten en niet alleen onze kinderen tot winnaars maken, maar onze buurt, ons distrikt en onze totale samenleving. En misschien zullen wij niet alle resultaten van het werk dat wij vandaag verzetten, ook vandaag zien, maar de volgende generatie zal dat zeker wel!


Het opdienen van voeding in een opvangcentrum
voor daklozen in Salt Lake City

1 opmerking: