woensdag 2 oktober 2019

HET WAAROM VAN LEADING BY EXAMPLE


Op 30 september jongstleden was het vier jaar geleden dat ik gekozen werd tot voorzitter van DA'91. Ik had mij kandidaat gesteld voor deze functie na lang beraad, omdat ik besefte dat als voorzitter ik in een glazen huis zou wonen en dat er offers gebracht zouden moeten worden. Maar de overtuiging dat de partij veel beter kon en veel beter moest in het belang van de duurzame ontwikkeling van onze maatschappij; evenals de wens en overtuiging dat ik daar een steentje aan moest bijdragen, trokken mij over de streep. Op dat moment was onze partij in een dal en ik heb tot vandaag ontzettend veel waardering en bewondering voor die ploeg van personen die samen met mij de moed toonden om de teugels van de partij in handen te nemen. Dat team dat tot vandaag met mij aan tafel zit en samen met mij onbevreesd heeft gedaan en zal blijven doen wat nodig is om onze samenleving de mogelijkheid te bieden, dat alternatief te bieden, dat vorm geeft aan een politiek die er echt voor u en elke burger van ons land is. Politiek Anders/ Politiek Trafassi


ECHT EN EERLIJK LEIDERSCHAP


Bij mijn aantreden als voorzitter besefte ik dat om onze partij dat nieuwe elan te geven, zaken in veel gevallen gewoon op hun kop gezet moesten worden. Ik wilde dat iedereen meedeed en meetelde en dat betekende dat ik naar iedereen moest luisteren. Dat wij naar iedereen moesten gaan. Ik werd mij meer dan voorheen van het belang en de betekenis van leiderschap voor de organisatie, maar meer nog voor onze samenleving.

Leider zijn is veel meer dan het bekleden van een belangrijke positie. Leiderschap is veelal vertrouwen. Politieke leiders worden gekozen om de belangen van hun gemeenschap te vertegenwoordigen; zorg te dragen voor het welzijn van de samenleving en het land naar grotere hoogten te leiden. Hun wordt het vertouwen geschonken dus door diegenen die voor ze kiezen. Hoe succesvol een groep of gemeenschap is in het bereiken van het bereiken van de doelen, wordt zwaar beinvloed door leiderschap. En leiderschap heeft alles te maken met het werken met en begeleiden van mensen in nieuwe richtingen. Dit is niet alleen gerelateerd aan vertrouwen, maar ook aan integriteit.

In de wereld vandaag blijkt de kwaliteit van het leiderschap ook uit de mate waarin een leider op de hoogte is van de politieke, sociale en economische dynamiek in eigen land en in de wereld. Omdat een goede leider inspirerend en motiverend moet zijn en het beste in ons allen vertegenwoordigt. En hoewel elke leider ook mens is, moeten wij verwachten van goede leiders dat zij hun zwaktes kennen, deze onder controle hebben en ze bovenal niet tot een zwakte/probleem voor de totale samenleving maken.

Walk the walk en Talk the talk

Als leider moet jij iedereen inspireren dat zij die extra mile, dat beetje extra doen, moeten gaan voor het gezamenlijk succes, dan kun je als leider niet door klokslag sluitingstijd weg te hollen en alles laten voor wat het is, om naar je voetbal wedstrijd te gaan kijken. Of iedereen beschuldigen dat zij teveel tijd doorbrengen op het internet, en zelf tijdens werktijd spelletjes spelen via het internet. Of die vice-president die iedereen erop wijst dat er bezuinigt moet worden en tegelijkertijd de duurste hotel suites voor zichzelf reserveert. Er is niets ergers voor de moraal en ethiek van onze samenleving dan leiders die prediken doe zoals ik zeg, maar niet zoals ik doe.

Het is niet verwonderlijk dat je in onze maatschappij een afname ziet van enthousiasme en welwillendheid bij de volgers, bij de samenleving, wanneer zij getuige zijn van dit gedrag bij hun leiders. Het is als lucht die uit een ballon stroomt. En in de plaats komt cynisme en teleurstelling. Dat is waar wij nu zijn met onze samenleving. Ongeacht de situatie, het meten met twee maten, getuige zijn van het feit dat mensen één ding zeggen en het andere doen, voelt altijd als bedrog. En het is erg destructief, vernietigend voor een samenleving. Ieder van ons die dit is overkomen kent het gevoel daarbij, in de steek gelaten en teleurgesteld.

Als leider van een team of een organisatie maar meer nog van een politieke partij of het land, heb je een grote verantwoordelijkheid naar de samenleving. Er wordt naar jou gekeken voor leiderschap voor kracht; dat is wat het betekend om een leider te zijn. En een groot deel van je verantwoordelijkheid is te leiden met jouw handelen.

En er is een reden waarom niet alle mensen zich willen en kunnen opwerpen als leider. Een leider hoort namelijk altijd het goede voorbeeld te geven. Dat vereist een fikse dosis zelfkennis en mensenkennis. Niet het goede voorbeeld geven heeft verregaande consequenties!

Leiders doen de goede dingen
Managers doen de dingen goed, en leiders doen de goede dingen. Als politiek leider in ons Suriname waarbij niet alleen alle staatsinstituten vernieuwd en versterkt moeten worden, maar ook het moreel kompas een herijking moet ondergaan, is het cruciaal dat als leider, wij de mensen om ons heen inspireren om zichzelf maximaal in te zetten en te stuwen naar grotere prestaties en tegelijkertijd daardoor het land een sterk en positief imago te geven. Dit vereist dat elke leider die aspiraties heeft om ons volk de weg te wijzen beseft dat ons land alleen succesvol zal zijn als jij als eerste zelf dat sterk en positief imago opbouwt.

Er zijn in de wereld veel inspirerende mensen die de wereld hebben veranderd met hun voorbeeld. Neem datgene dat Mahatma Ghandi heeft bewerkstelligd met zijn acties: het grootste deel van zijn volwassen leven leefde hij conform datgene dat hij de gemeenschap voorhield. Hij was toegewijd aan geweldloos verzet tegen onrecht en mensen volgden in zijn voetsporen. Hij leidde hen en India naar onafhankelijkheid omdat hij met zijn handelen/leefwijze een voorbeeld was en zo toonde hij aan dat het kon.

En hoewel Gandhi zijn leven en tijd een heel andere is dan de onze vandaag, blijft het principe het zelfde. Wanneer je leidt door het goede voorbeeld dan creer je een beeld voor de samenleving van wat mogelijk is. Mensen kijken naar je en zeggen als zij het kan, dan kan ik het ook. Er zijn vele voorbeelden in de wereld van business en politiek te vinden die ons tot inspiratie kunnen zijn. Ook ons eigen land heeft momenten gekend dat dit soort leiderschap toonaangevend is geweest. In DA’91 waar ik nu vier jaar leiding aangeef ook! Bij de minste aanwijzing/vermoeden dat dat de leidinggevende in de partij betrokken was bij wetsovertredingen is de consequentie teruggave van het mandaat. Al vroeg in de geschiedenis van onze partij hakten wij met dat bijltje. En ook zij die een strafblad hebben worden niet gekandideerd voor openbare functies. Waarom: Omdat leading by example met beperkingen niet bestaat!

Goede leiders vervullen hun volgers met enthousiasme, inspiratie, vertrouwen en visie. Zonder vertrouwen van je team is dit alles verloren! En zo is het ook met ons team, onze gemeenschap. Als jij het ene zegt en het andere doet, volgt er wantrouwen, argwaan, afbraak van het vertrouwen dat jij het goede zal doen of dat je zelf weet waar je het over hebt. MAW je boet in aan gezag. Een leider zonder gezag leidt niet! Men gelooft dan niet meer in je.

Goed leiderschap vraagt dus een sterk karakter en een krachtige toewijding om het goede te doen, op het juiste moment en voor de juiste redenen.
Ook na 150 jaar herinneren wij Mahatma Gandhi als een persoon die hielp de wereld te veranderen, omdat hij leidde door het voorbeeld te zijn, en als gevolg daarvan bereikte hij extra ordinaire doelen. Ook in ons land is dat mogelijk, als wij alleen maar durven te gaan voor het beste in ons!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten