donderdag 24 oktober 2019

Women Leaders Building Peace and Security: DAG 4

Democratie, Verkiezingen en Politiek

Veel onder ons vergelijken vaker de Surinaamse politiek met de Amerikaanse vooral wanneer het  aankomt op het verkiezen van de president. Waar velen van ons echter aan voorbijgaan is hoe groot het verschil is tussen onze politieke systemen en politieke ontwikkeling.
De VS kent maar liefst 87.000 gekozen vertegenwoordigers. Vergelijk dat maar even met de bijkans 900 bij ons. De wijze waarop deze duizenden personen gekozen worden is ook totaal verschillend van hoe het bij ons geschiedt. Het is niet vreemd dat wij alleen gefocust zijn op de presidentiele verkiezingen omdat die enorme media aandacht genieten. Echter is het belangrijk om te beseffen dat deze verkiezingen onderdeel zijn van een compleet en complex systeem dat niet te vergelijken is met het systeem in ons land.
De zaken die wij wel gemeen hebben met de Amerikaanse politiek is dat al diegenen die nu in de DNA zitten, herkozen willen worden en dat alle politiek lokaal is. Dat wil zeggen dat wij als burgers ook duidelijk moeten maken al die DNA leden dat elk besluit dat zij nemen invloed heeft op hoe wij zullen stemmen op 25 mei 2020. Ik ben overtuigd dat wij dat nog niet voldoende beseffen en gebruiken als samenleving. En het is juist daar waar onze macht als kiezer ligt. Dat alle politiek lokaal is betekend dat u steeds moet nagaan hoe de keuzes die DNA leden maken en de regering uw leven veranderd, gemakkelijker of moeilijker maakt. En dat niet alleen vandaag maar meer nog morgen en vele jaren daarna.
Een van de eerste besluiten die DNA leden nemen is wie te kiezen tot  president van ons land. Wanneer deze mensen in staat zijn om een kandidaat te presenteren die niet alleen terecht staat voor moord op eigen burgers, maar ook een veroordeling op zijn naam heeft in verband met illegale drugstransporten, moet het ons dan verwonderen dat een dergelijke DNA en regering het pad bewandelt van straffeloosheid en corruptie? Dat onverantwoordelijk, immoreel en vernietigend (financieel) beleid de trademark is van die regering? En dat deskundige personen die nog een greintje moraal hebben geen deel van die regering wensen te zijn?
Het antwoord is NEE!
Zie daar waarom wij onze keuzes voor leiders en vertegenwoordigers moeten baseren op de type en wijze van keuzes en besluitvorming door deze personen.
Iedereen heeft een belangrijke rol daarbij. De studentenverenigingen en organisaties horen heel actief te zijn, vooral nu wanneer ons klachten bereiken dat de NDP misbruik maakt van de persoonlijke gegevens van jonge mensen door hen ongevraagd toe te voegen aan NDP app groepen, en hen dan bloot te stellen aan de complete 'paarse' brainwash. Ik roep alle ouders op alert te zijn op dit verwerpelijk gedrag van de NDP. Waar is de wet ter bescherming van onze privacy en verbod van onze persoonsgegevens zonder onze toestemming?

Politieke vernieuwing voor verbetering
Er is geen beter systeem dan de democratie voor vernieuwing en verbetering van de politiek. Maar dat vraagt wel dat die mensen die geloven in verbetering en de capaciteit hebben daar inhoud aan te geven, bereid zijn ervoor te strijden door zich kandidaat te stellen. Het betekend ook dat er duurzame garanties worden ingebouwd voor de evenwichtige vertegenwoordiging van onze samenleving in de hoogste wetgevende en beleidsvormende en uitvoerende organen. Quotas voor vrouwen worden in meer landen dan niet gehanteerd en hebben als resultaat dat er meer balans komt in besluitvorming. In deze kunnen wij ook denken aan quotas voor onze inheemsen.Het zorgt er ook voor dat er minder corruptie is, minder geweld en meer betrokkenheid en ontwikkelingskansen voor iedere groep in de samenleving. Suriname heeft daar dringend behoefte aan.

De Media
Dat de media een bijzondere rol heeft in onze samenleving staat buiten kijf. Mijn bezoek aan de International Women's Media Foundation, legde ook extra de nadruk op de rol, verantwoordelijkheden en gevaren voor vnl vrouwelijke journalisten wereldwijd. Ik dacht daarbij geljik aan de vrouwen in journalistiek in ons land. Sommige van de meest kritische journalisten in ons land zijn vrouwen. En hoewel zij niet vaak praten over de harde reakties vanuit diegenen die zij bekritiseren, weet ik daar wel wat van. De vraag is staan wij erbij stil dat onze journalisten, vooral zij die kritisch zijn en onderzoeksjournalistiek wensen te doen, bescherming verdienen? Internationaal zijn er mogelijkheden om ook onze journalisten die inzichten en mogelijkheden te bieden die wij nationaal (nog) niet hebben en hen zo in staat te stellen om hun rol als hoeksteen van de democratie volledig en goed in te vullen. Ik kijk ernaar uit deze mogelijkheden te delen met diegenen die belangstelling hebben bij mijn terugkeer.

Een sterke media en journalistiek samen met een bewuste kiezer als onderdeel van een aktieve samenleving zijn aan de basis van een gezonde en democratische politieke ontwikkeling. En dat kan alleen als elke Surinamer, inclusief 50% vrouwen daarbij is. Dit werd prachtig weergegeven bij de opening van de foto expo van National Geographic getiteld: WOMEN A Century of Change!
Dat is waar ik voor ga! Suriname verdient beter!








Geen opmerkingen:

Een reactie posten