donderdag 31 oktober 2019

Women Building Peace en Security: DAG 11

Burgerrechten, Sociale Rechtvaardigheid en Economische versterking
Naast kwaliteitsonderwijs is het hebben van een baan de beste manier om te ontkomen aan armoede. The Urban League in St. Louis bestaat nu al meer dan 100 jaar en vormt onderdeel van een nationale organisatie. Het is de grootste Afro-Amerikaanse Non-profit organisatie. De Urban League biedt haar diensten aan aan meer dan 100.000 mensen. Het doel:om iedereen een gelijke kans te bieden om mee te doen in de samenleving, om te ontkomen aan de armoede en criminaliteit.
Zij doen dit middels de uitvoering van meer dan 45 programma's. Een deel van deze programma's is gericht op burgerrechten en een ander deel op gemeenschapsversterking. En zij beginnen al heel vroeg. Er zijn zelf al programma's voor kinderen tussen 3 en 5 jaar. Hun budget verkrijgen zij voor 75% uit wat genoemd wordt 'Government Grants' en de rest uit donaties en middels fundraising.

Maak het verschil
De Urban League doet het anders. Zo hebben zij in reaktie op de Ferguson Affaire waarbij Michael Brown, een African American, werd doodgeschoten en de daaropvolgende demonstraties helemaal uit de hand gelopen, belangstellenden een workshop " hoe vreedzaam te demonstreren" aangeboden.
Wat het meeste indruk op mij maakte echter is hun Save our Sons programma. Dit programma richt zich erop om banen te vinden voor African American mannen. Deze mannen hebben namelijk een viermaal grotere kans dan andere mannen om werkloos te zijn. En in de afgelopen twee jaar is de Urban League er in geslaagd om voor 800 mannen een baan te vinden. Maar de organisatie kijkt ook om naar de Senioren burgers en naar de jeugd middels After School programma's.  Met vele initiatieven is het doel de gemeenschap te re-vitaliseren, ontwikkeling van de gemeenschap. En hoewel hun hoofdgroep waar zij zich op richten de Afro Amerikaan is, bieden zij ook hulp aan immigranten en blanken die hulp behoeven. Op weg naar Thanksgiving zullen zijn ook een'Turkey give away' aktie uitvoeren, waarbij rond de 2000 mensen die daar behoefte aan heeft van een kalkoen voorzien zal worden, zodat ook zij een lekkere maaltijd hebben op deze bijzondere dag voor de Amerikaan.

Verschil door participatie in beleid
De organisatie maakt de gemeenschap ook bewust van het belang van het uitbrengen van de stem. Daarbij legt zij vooral de nadruk op hetgeen dat bekend staat als 'voter suppression'. In deze gevallen worden kiezers afgevoerd van de kiezerslijst, of ze kunnnen niet terecht op het stemburo waar ze geregistreerd zouden moeten zijn. In een gestructureerde aanpak voert de organisatie een continue campagne van controle en aanvulling op kiezerslijsten en assistentie bij het uitbrengen van de stem. Het programma Souls to the Polls draait het gehele jaar door en heeft als basis educatie van de kiezer. 

Goed voorbeeld doet volgen
Hoewel onze gemeenschap in Suriname niet te vergelijken is met de gemeenschap in St. Louis zijn er veel goede ideen die ook in ons land verschil zouden kunnen maken. Onafhankelijke kiezers educatie is zowat afwezig in ons land, en mocht een NGO het oppakken dan is dat slechts enkele maanden voor de verkiezing. Ik ben overtuigd dat een gestructureerd voortgaand program veel meer effect zou hebben. Voorts ben ik altijd al voorstander geweest van het opnemen van een vak goed burgerschap in het formeel onderwijs, waarbij ook het belang van verkiezingen en participatie daarin behandeld wordt.
Het ondersteunen/assisteren van werkzoekenden, anders dan via een uitzendburo, en hen daarbij zelf voorzien van die das en die schoen zo zij die niet hebben, voor hun eerste interview is ook een idee om naar te kijken. En dat zijn slechts enkele ideeen die ik nu opschrijf. En hoewel de organisatie niet geinterresseerd is in samenwerkingen buiten de VS ( zij hebben nu al meer dan een dagtaak) delen zij graag hun ervaring. En met iedereen die daar belangstelling voor heeft zal ik meer info delen. Belangrijk echter is dat wij beseffen dat gestructureerde ondersteuning niet alleen moet komen van een overheid maar meer nog van ngo's die zich deskundig en gemotiveerd richten op het versterken van de mogelijkheden van elke burger om te ontkomen aan de armoede. Vrijwilligerswerk moet een belangrijke plaats innemen in het leven van elke burger en reeds op de schoolbanken in het DNA van onze jeugd geplaatst worden. Giving back moet een vast onderdeel zijn van elke ondernemer, groot of klein. Als wij daar beginnen, is the 'sky the limit' zoals ze dat hier zeggen. En..wij kunnen beter!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten