vrijdag 25 oktober 2019

Women Leaders: Building Peace en Security DAG 5

Vrouwen, Vrede en Veiligheid: Resolutie 1325
In 2020 is het 20 jaar geleden dat deze resolutie werd aangenomen in de VN Veiligheidsraad. De resolutie is het resultaat van een groeiend besef dat initiatieven voor (behoud) van vrede en veiligheid succesvoller en duurzamer zijn wanneer vrouwen er op gelijk voet met mannen vorm aangeven. En dit in het voorkomen van conflict, maar ook bij reeds bestaand conflict het brengen van verlichting naar de slachtoffers en het vormgeven aan vredeovereenkomsten.
Rond de 63 landen hebben deze Resolutie ondersteund tot op heden. Suriname niet.

De resolutie rust op 4 peilers:
1. Participatie: Meer vrouwen te doen participeren op alle nivo's van besluitvorming en dat zowel nationaal, regionaal als internationaal.
2. Bescherming: Gestructureerde bescherming van vrouwen en meisjes tegen sexuele en gender-gebaseerd geweld.
3. Preventie: Een verscherpte bescherming van vrouwen tegen geweld, o.a. door gebruikmaking van internationale wetgeving voor de bestraffing van de schuldigen
4. Hulpverlening en Herstel: Bij deze ondernemingen specifiek rekening houden met de behoeften en noden van vrouwen en meisjes.

Dit is in het kort de essentie van  Resolutie. En hoewel Suriname niet is toegetreden zie ik wel een belang voor ons land in met name het behouden en verdiepen van onze harmonische samenleving. Recente zeer racistische uitspraken op weg naar onze verkiezingen bevestigen alleen mijn standpunt.
Belangrijk is dat wij in ons genderbeleid niet gelimiteerd zijn tot een Buro Genderbeleid en denken daarmee te hebben voldaan aan een zeer belangrijke vereiste voor evenwichtige ontwikkeling.

Genderbeleid aan de basis van duurzame ontwikkeling
Wanneer wij werkelijk serieus zijn over Gender dan hoort het onderdeel van elk ministerie _(ook het ministerie van defensie), elke beleidsidee, elke begroting. Zoals ik het recent aangaf zal elk programma punt van DA'91 getoetst worden op o.a. de groene strategie, de participatie en effect op vrouwen en andere gemarginaliseerde groepen in onze samenleving. Heel belangrijk is dat wij alle verdragen/resoluties die wij totnutoe hebben ondersteund op het vlak van gender geintegreerd worden tot een Gender Agenda.
Dit is ook mijn voorstel op het internationaal nivo dat ik presenteerde hier in Washington aan de vertegenwoordigers aanwezig bij de behandeling van VN Veiligheidsraad Resolutie 1325.
Dit is mainstreaming! En er is assistentie zowel technisch als financieel voor ons beschikbaar. Alleen de VS heeft al 20 miljoen USDollar gereserveerd voor programma's wereldwijd.

Zorgen dat iedereen betrokken is bij de ontwikkeling van onze samenleving is ons aller verantwoordelijkheid. Het ligt aan de basis van een duurzaam toekomst perspectief voor ons allemaal. Vrouwen die hoge functies bekleden en daar zorgvuldig en kwalitatief goed inhoud aangeven vervullen een bijzondere rol naar de rest van de samenleving, niet alleen meisjes. Zij inspireren een ieder om de kracht in zichzelf te vinden en die te ontwikkelen. Op deze wijze versterken zij hun samenleving, stap voor stap, en onbevreesd in de richting van sterkere democratie, gelijke kansen en gelijke rechten voor iedereen. Dit is aan de basis van vrede en veiligheid.
En daar..ga ik voor! Staat u met mij?

Ik had ook een goed gesprek met Laura Rogers Acting Director Dept. of Justice






Geen opmerkingen:

Een reactie posten